2019-10-16

GYIK

A nordmann fenyő hosszú évek óta a karácsonyfák slágerdarabja, ami nem csoda, hiszen számos kiemelkedően előnyös tulajdonsága van, melyeket Ön is megismerhet, ha minket választ.

Előbb azonban egy kis érdekesség! Régóta vita tárgya, hogy ennek a különleges fenyőfélének hogyan is kell helyesen írni a nevét? Az interneten böngészve gyakran találkozni eltérő nevekkel, így például különböző források említik normann fenyő, normand fenyő, vagy nordman fenyő neveken is.

A félreértésre az adhat okot, hogy sokan normannokra, vagyis ismertebb nevükön a vikingekre asszociálnak, ami jó iránynak tűnhet, hiszen a fenyő tipikusan északi növény, így joggal gondolható, hogy a normannok ennek a fenyőnek a névadói. Mások a franciaországi Normandiához kapcsolják ezt a fenyő fajt.

A megoldás sokkal egyszerűbb:

Nevét egy finn botanikusról kapta Alexander von Nordmann, aki expedíciója során lelt rá a Kaukázusban napjaink legkedveltebb karácsonyfájára. Ennek megfelelően a helyes neve Nordmann. A Nordmann faj a legtartósabb és esztétikáját tekintve is a legszebb, tűlevelei nem szúrnak. Latin nevén: Abies nordmanniana

A karácsony hangulatát mi sem adja viszsa jobban mint egyik legnagyobb jelképe  fenyőfa. Ennek köszönhetően a világ minden táján erre szakosodva termeének fenyőfákat melyek hazánkban Nordmannm, Luc, Ezüst fajta más országokban Fraser,Concolor,Douglas ,Noble,Scotch, valamint szintén elterjed a Nordmann.

Ugynakkor mivel lehet ezt a hangulatot minnél tartósabban megőrizni?

Négy egyszerű tipp a vágott fenyő tartósságának növeléséhez ,hogy megvásárlás másnapján ne a tűleveleket kelljen a szőnyegből szedegetni.

1 Minél tartósabb fajta:  Már a fajta kiválasztásánál eldől a tartósság, a legolcsóbb a legkevésbé tartós a kalsszikus lucfenyő, bár jellegzetes illata és kedvező ára miatt népszerű, ugyanakkor gyorsan szárad és beterítik a lakást a tűlekelek valamint rendkívűl gyúlékony. Másik fajta az Ezüst fenyő mely drágább kategória nagyságrendileg 5000Ft /m a kiskereskedelmi egységekben. A kékes ezüstös levelek sűrűn helyezkednek ela dekoratív merev ágakon. Elegáns , tartós , ugyanakkor rendkívűl szűr.

Nordmann Fenyő: (kaukázusi jegenyefenyő)  hazánkban kapható legtartósabb fajta, levelei sokáig bírják különösen a Dán éghajlatba nevelt és megnőtt fáknak , miután levelei megszáradnak azután sem potyognak le.

2 Frissesség: Lehetőleg frissen vágott fát kell választani mely szintén javasolt a dán fenyő hiszen egy alapszabály mely azt mondja kivágás után hagyni kell pihenni a fát ,hogy a gázok távozzanak majd utána lehet hálózni és kamionra tenni . Ezt rendkívűl sok Magyar termelő nem teszi meg vágás után azonnal hálózzák és szállítják. Balamint Dániából mindössze másfél nap alatt Magyarország bármely pontjára beer a kamion. A megfelelő minőségű fán a tűlevelek csillognak nem sárgák. Ellenőrizni kell a nedvességtartamatis , érintéssel ujjak közés szorítva a tűleveleket nem hullanak nem száradtak.

3 Ideális tárolás: Vásárlás után sokan nem azonnal viszik be a házba a fenyőt , fontos ,hogy lehetőslg szerint ne fűtőtt helyen tárolják, minél hidegebb annál job. A dekorálás után beltéren igyekezzünk az otthonban hűvösebb m jól szellőző helyen távol a nepfényten tartan. Ha megoldható legjobb vízbe állítani ,hogy minél tovább frss maradjon és pótolja az elpárolgott vizet. Fontos még ,hogy minél távolabb tartsuka radiátortól vagy más hőforrástól.

4 Tápanyag, kiegészítő: Amerikából importálva elérhető a Tree life terméke, mely keverék biztosítja a fának az alapvető tápanyagokat és ásváyi anyagokat. úgy alkaították ki , hogy lágyítsa a fának arostjait és lehetővé tegye a víz job felszívódását. 

Nagy kérdés az ünnepek előtt vágott fenyő földlabdás vagy esetleg müanyag műfenyő adja a hangulatot karácsonyi ünnepekre?

Anyagi szempontból azt gondolnánk műfenyő, nem kell újat venni minden évben és bajlődni a tűlevelekkel. Ezek megcáfolhatatlan érvek ugyanakkor gondoljunk bele hol tároljuk egy doboz fenyőt, avagy megtaláljuk-e egy évvel később, vagy lomtalanításkor kedvesünk megszabadult tőle?

Ugyanakkor mégsem az anyagi szempont a mi sokaknak mérvadó döntésüket a a környezettudatosság határozza meg. Úgy vélik bűn néhány nap miatt kivágni egy 8 évig nevelkedett növényt. Ez igaz is lenne ha az erdőből vágnánk ki. Ezzel szemben ezeket a fákat világszerte erre termeszik csak úgy mint a kukoricát vagy napraforgót. Valamint az ünnepek után a a megfelelő hasznosítással a környzet sem sérül és újrahasznosítják , és energiát állítanak elő belőle.

Akiknek ez sem elég e meggyőzésre miért jobb a vágott vagy cserepes fenyő , ajánlom figyelmébe a National Geographic cikkjét, mely szerint az elő fenyők melyeket erre vágnak ki vizet takarítanak meg számunkra, még el nem érik vágás ideját és később újra nem hasznosítják őket, addig tisztítják a levegőt , oxigént termelnek , tisztítják a felszín alatti vizeket , stabilizálják a talajt, és otthont biztosítanak a madarak és rovarok számára.

 

Ezzel szemben a műfenyő , egyfajta müanyagból készülnek, amelyet polyvinyl chloride-nak hívunk , amely kőolajból származik és ólmot vagy más káros toxinokat tartalmazhat. Valamint az USA kereskedelmi minésztériuma szerint a műfenyők 80%-t Kínában ahol a legtöbb villamos energiát szén égetésével állítják elő mely a legkártákonyabb energia forrás. Ezek mellet az elkészült fákat többnyire hajóval szálíltják a világ midnen tájára így Európába is. Ezek a dízel meghajtású hajók hatalmas üvegház hatást keltenek .

Bővebb leírás angolul:

https://www.nationalgeographic.com/news/2011/12/111212-real-christmas-trees-save-water/

Így a mi javaslatunk ezek után vágott vagy földlabdás fenyő.

Cserepes fenyők rendkívűl hasznosak mert ünnepek után ki lehet ültetni és tovább terlemik az oxigént és környezettudatos. Valamint pénztárca barát mert nem kell kidobni a kukába. Ugyanakkos nagyon sok háztartás van ahol ezt ne mtudják megtenni , számukra eggyértelműen a vágott nordmann fenyőt javasoljuk , mely a legtartósabb a három elréhető fejta közül.

Harmonika tartalom

Nagy drágulás tapasztalható a luc fenyőknél, míg a többi fenyő ára nagyon kis mértékben emelkedik. A luc fenyő ára 2019-re majdnem megeggyezik az ezüst fenyőjével pedig mindig is olcsónak számított és közkedvelt volt az illata miatt. Idén is várhatóan mind a három fajtából 2-2,5 millió darab kerül majd értékesítésre.

A drágulás annak köszönhető, hogy a Magyarországon termelt vágásra szánt lucfenyő , a fenyőket egyedileg beárazva kínálják a termelők, ugyanakkor a kereslet megmaradt de az elmúlt években kevesebbet ültettek a luc ból, ennek oka ,hogy 4-5 évvel ezelőtt hatalamas túlk      nálat volt és nem volt értéke a piacon.

A magyarországon termelt lucfenyő mintegy 20-25 százalékkel , esetenként 30% is drágult, mely köszönhető a munkabérek emelkedésének is.

Magyarországon mintegy 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfát. Nagy hányadát a Vas és Zala és Somogy megyei karécsonyfa termesztésre szakosodott  kertészek és őstermelők adják. A vágásra szánt fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák.

Ennek köszönhetően került be a Magyar piacra az import luc fenyőfa mely idén mintegy 25%-t adja Magyar luc fenyőfa értékesítésnek.

Harmonika tartalom

Harmonika tartalom

Harmonika tartalom

Hívjon Most